Világjáró - Tiltott város

2011.03.25. 07:00

A világjáró ezen a héten visszatér Kínába. Ezúttal a császárok lakhelyére, a Tiltott Városba látogat el…


Nagyobb térképre váltás

Tilos az átjárás

A Tiltott város Kína fővárosában, Pekingben található. Az építése 1420-ban fejeződött be, ezután majdnem ötszáz évig a császári hatalom központja volt. A 720 ezer négyzetméteren elterülő épületegyüttes évszázadokon át mintául szolgált az Ázsia épületek stílusához. Kína utolsó császára, Pu Ji 1912-ben mondott le, ekkor vesztette el az épület központi szerepét,majd 1925-től múzeumként üzemel és 1987-ben lett a világörökség része. Nevét nyilván onnan kapta, hogy engedély nélkül senki sem léphetett be a város területére.

Város a városban

A Tiltott város a világ legnagyobb fennmaradt egybefüggő palota együttese, mintegy 980 épületből áll. Egy óriási szabályos téglalap alakú telken terül el, fallal és vizesárokkal körülvéve. Peking terjeszkedése innen indult ki, és mind a mai napig ez a terület a város mértani középpontja. A bíborszínű védőfalak 7,9 méter magasak. Alapjuk döngölt föld, kívülről pedig három réteg tégla borítja a falakat. A négy sarokban egy-egy őrtorony biztosítja a védelmet, szóval nem bízták a véletlenre.

A két részre osztott belső részt (külső és belső udvar) a négy kapun át lehet megközelíteni. A külső udvar volt a ceremóniák helyszíne, míg a belső udvarban palotákat találunk, ahol a császárok éltek családjukkal.

A palota múzeum

Az 1925-ben készült leltár szerint mintegy 1.17 millió műtárgyat őriznek a múzeumban. 1933-ban a gyűjtemény legértékesebb részét Kína belső részébe szállították, nehogy a betörő Japánok kezére kerüljön. Az elszállított tárgyaknak kb. a harmada nem került vissza eredeti helyére, mivel a polgárháborúban vesztes nacionalista erők magukkal vittek belőle Tajvanra, sok műtárgy pedig elveszett. A gyűjteményt főleg arany, ezüst és bronz tárgyak teszik ki. De megtalálhatók kerámiából és jáde kőből készült csecsebecsék és festmények is.

Órák

A megszokott műkincsek mellett van egy érdekes szekciója is a múzeumnak, ahol európai mechanikus órákat őriznek. Először egy olasz misszionárius ajándékozott két harangjátékot játszó órát Ming Van-li császárnak 1601-ben. A későbbi császárok is gerjedtek a precíz szerkezetekre, ami igen szép gyűjteményt eredményezett és fontos szerepet játszott a nyugati kultúra terjedésében Kínában.

Végül a panorámák

Paul Fernandez - Panorama of Meridian Gate, Forbidden City, Beijing Panorama of Meridian Gate, Forbidden City, Beijing

 

Buddha1098 Forbidden City Panorama 2

 

Terry L. The Forbidden City_Panorama

 

Sandrotto Forbidden City panorama.

 

Adrian Osmond Forbidden City Panorama 1

 

Dermot Roantree forbidden city

 

Ink'n'Image Forbidden City Panorama

 

Jeremy Tan 20071015 - Beijing - Forbidden City - Panorama

 

Jonatan Vargas Forbidden City panorama

 

Davelocity Forbidden City panorama

 

Martin Fröjd Forbidden City panorama

 

Powerhouse Museum Forbidden City panorama

 

Special thanks for the flickr users, who borrowed their panos for this post!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr632744324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.