Világjáró - Rio de Janeiro

2011.04.29. 07:00


View Larger Map

Rio de Janeiro vagy csak simán Rio Brazília második legnagyobb városa. Még az új világ meghódításának elején a partmentén elhajózó felfedező, Gaspar de Lemos hitte az öblöt egy folyó torkolatnak és mivel pont január volt elnevezte Rio de Janeiro, azaz Januári folyónak. Magát a várost több mint hatvan évvel később alapították, 1565-ben. A 16. században a lakosság még a 4 ezer főt se érte el, azonban az apró halászfalu lassacskán kinőtte magát Brazília fővárosává 1763-ban és az is maradt egészen 1960-ig.

Hirtelen változást hozott a város életébe a hódító Napóleon elől menekülő portugál királyi udvar Rióba érkezése. A csaknem 15 000 (!) nemes betelepedése hatalmas fejlődést eredményezett. Iskolákat, gyárakat, kulturális intézmények építtetett János herceg. Az ipar húzóágazatává lépett elő a cukornád is a kávé termesztés.

Karnevál

Mára Rio lett Brazília elsőszámú turisztikai célpontja. Világszínvonalú szállodák várják az évi 2,8 millió turistát szerte a világból. Legnépszerűbb látványossága a világhírű Riói Karnevál. Alapja igazából egy gigantikus szamba tánc verseny. A város legnevesebb szambaiskolái vonulnak fel és licitálnak egymásra merészebbnél merészebb jelmezekkel és koreográfiával, hogy elnyerhessék a legjobb szambaiskola címet. Egyszerre akár 4.000 táncos is tartózkodhat az utcán, de a hivatásosokon kívül természetesen bárki beállhat forgatagba.

A megváltó

A megváltó Krisztus szobra, a Corcovado-hegyen álló 30 méter magas Jézus szobor, a város szimbólumává vált. Brazília függetlenségének 100. évfordulójának alkalmából írtak ki egy pályázatot egy nemzeti emlékmű megtervezésére. Az építkezést 1926-ban kezdték meg. Maga a szobor Franciaországban készült, azonban az igazi kihívást az jelentette, hogy hogyan lehetne az óriási tömegű szobort a hegy tetejére juttatni és ott stabilan rögzíteni. A művelet 5 éven keresztül húzódott, mivel direkt erre a célra építeni kellett egy kisvasutat mely felszállította a hegytetőre a darabjaira szedett, de összesen 1000 tonnás szobrot. Az építmény bekerült a Világ hét új csodája közé.

Végül a panorámák

Mark van Seeters rio_panorama

 

Tom Karlo (karlo.org) Rio de Janiero Panorama

 

Fabio Machado Lagoa Rodrigo de Freitas - Rio de Janeiro - Brasil

 

Louise Pedroso Rio Panorama - Praia do Flamengo

 

Tim Ellis Rio_panorama

 

Scott Anderson Rio panorama

 

Murilo Porto Dawn in Botafogo beach, Rio de Janeiro - Brazil II

 

Martin Ackerl rio panorama

 

Scott Carp Rio Panorama

 

Carolina Ödman Rio Panorama

 

Jesus Woodward Rio Panorama

 

Thanks for the panos!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr632854035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.