Világjáró - Dubai

2011.02.18. 07:00

A világjáró eheti témája a napfényes Dubai, a mesterséges pálmaszigetek otthona...

 


View Larger Map

 

A sivatag virága

Dubai az Arab félszigeten helyezkedik el, közvetlenül az Arab sivatagban, melynek hatására a nyári hónapokban gyakran haladja meg a 40 °C-ot a hőmérséklet. Az Egyesült Arab Emirátusok tagja, területe 4,1 km², lakossága 2 262 000 fő. Főbb bevételeit eredetileg a kőolajból nyerte, azonban az a 80 milliárd dolláros évi költségvetésének már csak 6%-át adja ki. Ma a turizmus, ingatlanértékesítés és pénzügyi szolgáltatások teszik gazdagabbá az amúgy sem éhező Dubaiakat.

Dubai az olaj előtt

Dubai már a huszadik században is jelentős állam volt. A 30-as évekig gyöngyhalászat a fő bevételi forrása, ám az ország továbbra is elmaradottnak számított. A fejlődés 1950-be kezdődött meg, amikor bevezették az áramot, a telefont, felépítették a repteret, de az igazi áttörést természetesen az olaj felfedezése hozta 1966-ban. Naponta 240 000 hordónyit termelnek ki a jelentős mennyiségű földgáz mellett. Az ország készletei jelentősen csökkennek, várhatóan 20 éven belül merülnek ki. Ezért is kezdett az ország még időben egyéb jövedelmező beruházásokba.

Dubai az olaj után

A feljebb említett ingatlan kereskedelem és turizmus kiszolgálására jöttek létre olyan turistacsalogató nevezeteségek, melyekre az egész világ felfigyel.

  • Burdzs al-Arab: A világ első hétcsillagos és egyben a legmagasabb (321 m) szállodája. 1999-ben nyílt meg egy mesterséges szigeten. A legolcsóbb szoba is több mint 1000 dollárba kerül egy éjszakára, nyilván ez valahol az alagsorban van.
  • Burdzs Kalifa: A világlegmagasabb tornya. 828 méterével szolid 300 métert ver rá a korábbi első helyezett Taipei 101-re.
  • Mesterséges szigetek: Összesen öt szigetet terveznek felépíteni. Három pálma sziget és a Föld kontinenseit másoló szigetcsoport után, a világ legnagyobb tengerparti beruházásaként felteszik az i-re a pontot a Dubai Waterfronttal, mely egy óriási szigetegyüttes megannyi csatornával összekötve. Valamennyi sziget méregdrága villáknak, hoteleknek, szórakoztató központoknak ad helyet.
  • Mall of the emirates: Bevásárló központ, benne egy mesterséges sípályával. (Ez már amúgy kicsit kiverte a biztosítékot nálam. Nem nagyon tudok nagyobb pazarlás elképzelni, mint egy óriási hangárt fagypont alá hűteni a sivatag közepén.)

Végül a panorámák:

The Red Pill - Businnes Bay Area Dubai Business Bay Area Dubai Panorama

 

Carolyn Ryan - Dubai Skyline Dubai Skyline Panorama

 

SkyIndian - Dubai creek and Bur Dubai Dubai creek and Bur Dubai panorama

 

Kev Isabeth - Palm Island Dubai Palm Island Dubai Panorama

 

Hasan Adel - Dubai panorama Dubai Panorama_Retouch

 

Special thanks for the panoramas for the Flickr users!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr1002646261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.