Világjáró - Kínai nagy fal

2011.02.11. 07:00

Az ehetei világjáróban a Kínai nagy fal kerül terítékre...

Még a holdról is látszik, vagy nem is?

Kihagyhatatlan közhely miszerint a fal a Holdról is látszik. Google Maps-el elég könnyedén megcáfolható ez a tévhit, ha vetünk egy pillantást erre a térképre:


Nagyobb térképre váltás

Itt a kedves olvasó a több ezer kilométeren át húzódó Kínai nagyfalat láthatja. Látja? Nem látja. Pedig a Holdról még ennyi se látszana belőle. A fal legnagyobb szélessége 9 méter, de az átlag inkább csak 4-5 méter, ráadásul a színe igencsak hasonló a környezetéhez így képtelenség megpillantani ekkora távolságból, de ahogy a mellékelt ábra mutatja még sokkal közelebről sem lehetséges.

Attól, hogy nem látszik a Holdról még hosszú

A Kínai nagy falat nem egy egységes falként kell elképzelni, hanem egy óriási védelmi rendszerként, melynek igen nagy része valóban fal, azonban tartozik hozzá még nagyságrendileg 2600 km egyéb természeti akadály, mint folyók, hegyek. Mivel a falat az építés megkezdésétől (ie. 210 körül) a 19. század közepéig az éppen aktuális igények szerint építgették, bővítgették, egy igen szerteágazó (és emiatt kibogozhatatlanul bonyulult) rendszert alkot. Emiatt a fal pontos hosszában sem tudnak megegyezni a régészek. Mivel több ezer kilométernyi, igen zord és ritkán lakott vidéken húzódó építményről van szó az évszázadok során könnyen feledésbe merül és ezzel elveszik pár száz kilométernyi belőle. Ezt igazolja egy 2009-es felfedezés, miszerint még nagyjából 500 kilométert kell hozzáadni a fal addigi hosszához. Mindezt tetézi a már említett egyéb védelmi vonalak (folyók hegyek) bele vagy bele nem számítása a falba. Így a legvadabb találgatások 3000 és 10000 km között ingadoznak.

Az építkezés

Az építkezést Csin Si Huang-ti kezdte el, aki nem mellesleg Kína első császára volt. Ám már ő is meglévő erődítményeket és rövidebb falszakaszokat használt fel, kötötte össze azokat akkoriban még döngölt földből készült fallal. A ma látható falszakaszok a 14. századtól a 17-ig épültek, már tégla felhasználásával. Az építkezés során durva becslés szerint egy millió munkás lelte halálát, ezért nevezik a világ leghosszabb temetőjének.

A fal manapság

A fal néhány szakaszát restaurálták, így azt látogathatják turisták (és készíthetnek róla jó fajta panoráma képeket), ami azonban megdöbbentő, hogy egyre gyakrabban válik a fal graffitisek áldozatává.

Érdekességek

  • A kínaiak találták fel a talicskát, melynek igen nagy hasznát vették az építkezés alatt.
  • Mivel a fal nem folytonos, a 13. 14. században a Mongolok többször betörtek az országba a és több mint száz évig egész Kína a fennhatóságuk alatt állt.
  • A falon több mint 10 000 őrtorony található
  • A Kínai kulturális forradalom alatt (1966-1978) a falat a zsarnokság jelképeként állították be, ezért az embereket arra ösztönözték, hogy a fal tégláit elhordva abból építsék meg házaikat.
  • 1972-ben Nixon amerikai elnök látogatást tett a falnál. Ezután vált a Kínába látogató turisták célpontjává. Ennek hatására kezdték restaurálni a népszerű szakaszokat. A fal manapság is nagyon kedvelt látványosság, 2004-ben több mint 40 millió turista látogatta meg.
  • A fal 1987-ben vált a világörökség részévé, mint a világ leghosszabb emberalkotta építménye

Végül a panorámák:

Du Tran Great Wall Panorama

 

Jad_23 Great Wall Panorama

 

Peter P. Clark Great Wall Panorama

 

HK_Traveller Panorama@The Great Wall, China

 

Martin Fröjd Great Wall Panorama

 

Mark Griffth Great Wall Panorama

 

Patrick.Wien Great Wall Panorama 1

 

Special thanks for the panoramas!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr32603354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.02.11. 13:55:02

A legizgalmasabb szakaszok a nem restauralt, kisse romos reszek. Ott szoszerint maszni kell nyegykezlab. Neha olyan meredek, hogy seggen csuszva kell lefele menni rajta. Imadom. Gyakran kirandulok hetvegeken a Falhoz.

Fejes91 2011.02.11. 21:27:51

@Chaoyang: Nagyon jó a blogod, érdekes és szórakoztató olvasmány, be is tettem Google readerbe! ;)