Világjáró - Fokváros

2011.03.11. 07:00

Fokváros – Érdekességek a Dél-afrikai Köztársaság fővárosáról a futball világbajnokság legutóbbi helyszínéről.


View Larger Map

Afrika fővárosa

Fokváros a Dél-afrikai Köztársaság egyik fővárosa. Csak az egyik, mivel Pretoria (közigazgatás) és Bloemfontein (bíróság) mellett Fokváros az úgynevezett törvényhozási főváros. 44 millió lakosával a második legnépesebb az országban, fő nevezetessége a Tábla-hegy melynek magyar neve egy csúnya félrefordítás eredménye. Az eredeti Table-Mountain-t asztal helyett hibásan táblának fordították, és ez maradt a hivatalos megnevezés a magyarban, de ne szaladjunk ennyire előre, előbb egy kis történelem.

Történelme

A legelső európai, aki erre járt a portugál felfedező Dias volt 1486-ban, de az ő története ezzel véget is ért, mivel akkor még nem volt semmi azon a helyen, ő csak elhajózott a partok mentén. Az első írásos emlék 9 évvel később került feljegyzésre Vasco da Gamma, ugyancsak portugál felfedező által. Ő nevezte el a Jóreménység fokának az afrikai kontinens legdélebbi csücskét egyik Indiába tartó útja során. Néhány felfedező út után megalakult a Holland Kelet-Indiai Társaság. A rendszeresen Indiába hajózó kereskedőinek alapította meg a várost 1652-ben, hogy pihenő helyet biztosítson az Indiába vezető hosszú út során. Az ország később angol fennhatóság alá került egészen 1961-ig amikor kikiáltották a függetlenségüket, bár ez sem volt túl pozitív fordulat Dél-Afrika történelmében, mivel bevezették az Appertheid rendszert, azaz a faji megkülönböztetésen alapuló diktatúrát. A rendszer a kilencvenes évek során omlott össze, 1994 óta vehetnek részt a választásokon feketék is. Ekkor lett Nelson Mandela az első igazi miniszterelnök a Köztársaságban. A hatalomátvétel után bosszúhadjáratot indítottak a feketék az elnyomók ellen ezért a fehérek tömegesen hagyták el az országot, mely emiatt értelmiség nélkül maradt. Az ottmaradtakat manapság is gyakran durva fellépésekkel terrorizálja a fekete lakosság. Röviden szólva, nem nagyon tud kilábalni az ország a konfliktusokból...

A hegy

A Tábla-hegy nemzeti szimbólumnak számít, főleg a fokvárosiak körében. Eredeti nevét (Table-mountain) a formájáról kapta, mert egy sík asztallaphoz hasonlítható leginkább a hegytető. A kíváncsi turisták felvonóval juthatnak fel az „asztalra” ahonnan csodás kilátás nyílik a városra, az öbölre (Tábla öböl) és a közeli Robben szigetre, ahol politikai foglyokat tartottak, köztük Mandelát is, a diktatúra idején.

Foci VB

Dél-Afrikában a legnépszerűbb sport a futball. Főleg a tavaly nyáron tartott világbajnokság óta, ami a 19. volt világviszonylatban, azonban az első az afrikai kontinensen. A helyszínválasztásnál nem volt sok jelölt, mivel kikötötték, hogy mindenképpen afrikai államban rendezzék a bajnokságot, így Dél-Afrika mellett még Egyiptom és Marokkó volt csak versenyben. A vb hivatalos kabalája a Zakumi nevű leopárd volt, de mégsem őrá emlékszünk, hanem a Vuvuzelákra, melyek eleinte teljesen tönkretették a meccseket, de mire kitiltásra került már késő volt. A "hangszer" világhírnévre tett szert és valószínűleg minden sport kedvelőnek örökre egybeforrt jellegzetes zsongása az afrikai vébével.

Végül a panorámák:

Jason DeVinney - On the way back On the way back

 

Michael Williams - Cape town Cape Town

 

Jim Sher - Table mountain + City bowl Table Mountain + City Bowl

CIty Bowl Pano (Extreme Detail)

30 second of stadium 30 seconds of Staduim

Table mountain Table Mountain Pano

Table Mountain Pano

Table Mountain Pano

Devil's peak Devil's Peak

 

Pet_r - Table mountain Peaks in Beautiful Evening Light Panorama, Table Mountain National Park, South Africa

Cape Town Cape Town Downtown Panorama, South Africa

Sea Point, Cape Town, South Africa

 

Special thanks for the Flickr users who borrowed me their panoramas!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr572698568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.