Az eheti posztban a Kanada és az USA határán fekvő Niagara vízesést mutatom be...

Vízhozam

A Niagarát a világ harmadik legnagyobb vízeséseként tartják számon vízhozama szerint, ami 168 000 köbméter másodpercenként. A Vízkincs.hu adata alapján az átlag magyar 100 liter vizet fogyaszt naponta. Durva számolással, a 10 millió lakos összesen 1 millió köbmétert fogyaszt, tehát ha megkapnánk minden nap kb. hat másodpercre a Niagarát, ingyen lenne vizünk. Tudom, elkalandoztam, ideje visszatérni a témára.

Fekvése


View Larger Map

Néhány szó a tó pontos fekvéséről. A neten való kutatásaim szerint a Niagara egy olyan vízesés ami nem egy folyón van. Víz is, folyik is, de mégse folyó, legalább is egyik térképen sincs feltüntetve a neve, mivel egyfajta csatornát képez az USA-beli Erie és a kanadai Ontario tó között, melyek egyébként a Nagy-tavak részei. (Valósznűleg a folyót nemes egyszerűséggel Niagara folyónak nevezik). A vízesést két részre szakítja a Kecske sziget, a kanadai oldalon a Patkó vízesés, míg az amerikain, találóan az Amerikai vízesés található.

Niagara, mint energiaforrás

Egy ekkora zuhatag már nem csak természeti érték. Egyben kifogyhatatlan forrása a tiszta, megújuló energiának, ezt már 1759-ben is nagyon jól tudta egy helyi molnár aki a közeli malmát egy csatornán keresztül a folyó vizével hajtotta meg. Ma már azért jobban kiaknázzuk a benne rejlő erőt, a folyó alsóbb szakaszán több vízi erőmű épült, az amerikai és a kanadai oldalon egyaránt, melyek összesen mintegy 4,4 gigawatt teljesítményűek. Hogy újra magyar vonatkozáshoz hasonlítsam csak egy adatot írok: Paks: 1.8 gigawatt.

Az őrültek paradicsoma

A 19. században a zuhatag elkezdte vonzani a kor rekordereit (őrültjeit?), hogy különböző hajmeresztő mutatványokkal hívják fel magukra a figyelmet. Az első 1829 októberében tűnt fel, bizonyos Sam Patch személyében aki egy a folyó fölé lógatott létráról belevetette magát a vízbe nem messze a vízeséstől és túl is élte a mutatványt. Ezzel megnyitotta a sort a magát hordóban levető, vagy egy kifeszített kötélen átsétáló és egyéb őrült személyek előtt. Az "áttörést" Kirk Jones érte el 2003-ban, amikor néhány karcolással megúszta a zuhanást, méghozzá bármilyen úszó tárgy használata nélkül. Más kérdés, hogy máig nem derült ki biztosan, hogy öngyilkossági kísérletnek szánta-e az attrakcióját Mr. Jones, ha igen sajnos nem sikerült a terve.

Végül a panorámák

Wikipedia

 

Wooble niagara panorama

 

George Pavlidis Niagara Panorama

 

Rick Stemmler Niagara_Falls_Panorama1

 

A. J. Baxter Niagara Panorama 9

 

Trough my eyes Niagara panorama

 

Thorsten Scheuermann Niagara Falls

 

Paul Flynn Niagara Panorama

 

Steve Carter Niagara US side Pano

 

David Deresh Niagara-Falls-Panorama

 

George Gabriel Niagara (panorama)

 

Források: Wikipedia Niagara szócikk, Niagarafallslive.com

Köszönöm a panorámákat a Flickr felhasználóknak! / Thanks again for the Flickr users, who borrowed me their panoramas!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr952603050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2011.04.28. 00:55:27

Bocsánat érte, hogy jövök reklámozni "magamat", de mivel jómagam is írtam pár bekezdést a Niagaráról, illetve rendelkezem elég jó minőségű fotókkal (panorámákkal is), úgy vélem, nem akkora pofátlanság ezt a remek kis cikket "megtoldani".

toronto.blog.hu/2011/04/20/mennydorgo_niagara

Fejes91 2011.04.28. 07:45:41

Egyáltalán nem pofátlanság, sőt köszönöm!