Világjáró - Sydney

2011.02.25. 07:00


Nagyobb térképre váltás

 

 

A legnagyobb

Sydney Ausztrália legnagyobb városa. Új-Dél-Wales államban található a Csendes-óceán partján. A város két óriási öbölre épült, melyek kiváló természetes kikötőt alkotnak. A kikötő remek "parkolóhelyet" biztosít a part menti luxus lakásokban élők jachtjainak. Továbbá Sydney területén több mint 70 homokos strand található, mely a szörfösök paradicsoma.

Történelme

Régészeti vizsgálatok alapján nagyjából 30 000 éve bukkantak fel ausztrál őslakosok Sydney területén. Az első brit flotta 1788-ban érkezett a Sydney öbölbe, az akkor ott élő bennszülöttek számát 4 000 és 8 000 fő közé teszik. A telepesek által indított urbanizáció hamar lerombolta az bennszülöttek városát, szerencsére fennmaradt néhány ősi "falfirka", kőbe karcolt emlék a településről. A város a nevét egy brit politikusról, Thomas Townshend, 1st Viscount Sydney-ről kapta, tisztelgésként munkássága előtt. Az 1820-as években kezdődtek meg a komoly fejlesztések az országban. Utakat hidakat és egyéb infrastruktúrát építettek ki, a munkások természetesen angol és ír fegyencek voltak.

Harbour bridge

Sydney (egyik) jelképe, a Harbour bridge (Kikötői híd) megépítésének ötlete már 1815-ben megszületett. Egy Francis Greenway nevű elismert építész (aki egyébként fegyenc volt) tett javaslatot a kormányzónak, hogy építsenek egy hidat az öböl fölött, mellyel a gyarmat bizonyíthatná rátermettségét az anyaországnak, Nagy-Britanniának. A fegyenc javaslatát hamar félresöpörték, de az ötlet megmaradt a fejekben, több építész is készített terveket. Komoly előrelépés csak 1912-ben történt amikor J.J.C. Bradfield-et kinevezték a fő építésszé. A startpisztoly csak tíz évvel később dördült el, amikor az önkormányzat engedélyt adott a híd megépítésére. 1932-ben Francis Edward de Groot ezredes, lován ülve kardjával átvágta a szalagot.

  • A híd teljes hossza 1149 m, legnagyobb magassága 134 m, szélessége 49 m
  • Össszesen kb. 6 millió szegecset használtak fel a hídhoz, melyből a legnagyobb három és fél kilót nyom.
  • A felhasznált acél össztömege 52 800 tonna
  • A híd lefestéséhéhez 272 000 liter festékre van szükség

Az opera ház

Az opera ház a város szimbóluma. Jørn Utzon dán építészt a vitorlák ihlették a tervezéskor, így tökéletes harmóniában van az épület a közeli jacht kikötővel. A forma egyszerűen kortalan, az 1973-as átadás után még most is modern és stílusos, ezért is kapta meg a tervező 2003-ban a Pritzker díjat, az "építészeti Oscart".

  • A koncert teremben 2679 ülőhely várja a vendégeket, ahol a világ legnagyobb, több mint 10 000 síppal rendelkező orgonáját hallgathatják
  • 2007-ben a világörökség részévé nyilvánították az épületet
  • Az operaház 1956-ban meghirdetett tervezési pályázatára 233 pályamű érkezett be
  • Az operaházban összesen öt előadótere és étterem, valamint egy különálló hangstúdió kapott helyet.
  • Évente több mint 300 000 látogató csodálja meg az épületet, az 1.3 millió néző mellett.

Végül a képek

Justin Griffiths - City of Sydney on dusk City of Sydney Panorama on dusk

 

Mave8080 - Sydney panorama Sydney Panorama

 

Julian Melville - Sydney Harbour Sydney Harbour panorama

 

David Iori - Sydney Harbour Sydney Harbour Panorama Looking East

 

John Waterson - Sydney Harbour Sydney Harbour Panorama

 

Anthony Ngo - Creative Lighting Sydney Creative Lighting Sydney Panorama

 

Yury Prokopenko - Sydney Sydney Panorama


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr392657784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.