Világjáró - Mount Rushmore

2011.03.04. 07:00

Világjáró – Mount Rushmore
Nagyobb térképre váltás

Elnöki arcképek

A Rushmore hegy az Egyesült Államokban, Dél-Dakota államba található. A szoborcsoport négy amerikai elnököt ábrázol: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt. Az emlékhely megépítésének ötlete egy helyi történész, Doane Robinson fejéből pattant ki. Célja nem más volt, mint emlék állítása az amerikai történelem első 150 évének és persze az amúgy szegényes turizmus felpörgetése. A munkálatokat 1927-be kezdték el. Az 1941-es átadásig több mint 450.000 tonna követ robbantottak és véstek le a hegyről.

Munkálatok

A munkálatok vezetésére a szobrász Gutzon Borglumot kérték fel. Ő koordinálta azt a 400 munkást, akik a 18 méter magas arcképeket faragták a sziklából. A teljes projekt összköltsége kis híján egy millió dollár volt, és a beruházás nagysága ellenére egy haláleset sem történt az eltelt 14 év során. 1966-ban vették fel a Történelmi helyszínek gyűjteményébe.

A hegy mögötti kanyonban 1998-ban kialakítottak egy kamrát, ahol tizenhat darab porcelán lapot tárolnak melyen megtalálható a Függetlenségi Nyilatkozat, az Alkotmány, az ábrázolt elnökök és a szobrász életrajza, valamint az Egyesült Államok történelmének áttekintése.

Nevezetesség

Mára a turizmus lett a második legjövedelmezőbb ágazata Dél-Dakota államnak, köszönhetően a Mount Rushmore-nak. 2004-ben több mint két millió látogató érkezett a helyszínre, hogy a szobor megcsodálása mellett részt vegyen a Sturgis motoros találkozón és versenyen.

Filmszerep

Hírnevének köszönhetően az emlékmű gyakran bukkan fel a médiában és a filmekben. A leghíresebb szerepe Hitchcock 1959-es Észak Északnyugat című filmének a végkifejlete, melynek helyszíne az elnökök "homloka". A forgatás nem az eredeti helyszínen folyt, mivel a Nemzeti Park felügyelet nem engedélyezett lövöldözést az emlékművön. Talán nem voltak tisztában vele, hogy a filmforgatásokon használt fegyverek nem sok kárt tudnak okozni a természetben. Ez azonban adott egy kis szabadságot az alkotók kezébe, akik a főgonosz villáját a hegy tetején helyezték el, ami természetesen nincs ott a valóságban.

Végül a panorámák:

Phillip Anderson Rushmore Panorama

 

Joe McDaniel Mount Rushmore panorama

 

Bill Lie Mount Rushmore

 

Nathan Shaulis

 

Chris Chambers Mount Rushmore 1

 

Arkesh Mt. Rushmore Panorama

 

B. Smith Mount Rushmore Moonlight

 

Presidential Panorama

 

Anidealworld Rushmore Panorama

 


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr812684171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.