Világjáró - Grand Canyon

2011.03.18. 07:00

Afrika után a Világjáró visszatér Amerikába, egy természeti csodához a Grand Canyonhoz.


View Larger Map

Kialakulása

A Grand Canyon az USA-ban, Arizona államban található. Egy óriási kiterjedésű, meredek falú szurdok. 446 kilométeren át kígyózik és mélysége helyenként meghaladja a másfél kilométert. Nagy része a Grand Canyon nemzeti parkban terül el, ami az USA első nemzeti parkja volt, Theodore Roosevelt elnöknek köszönhető létrejötte. A geológusok Colorado fennsíknak nevezik azt a helyet ahol nagyjából 17 millió éve döntött úgy a Colorado folyó, hogy ott fog folyni. Az évmilliók során a víz sodrása a sík területet tagolt szurdokká formálta és formálja ma is.

Az európai telepesek érkezése előtt is éltek a Canyonban. A Pueblo népcsoporthoz tartozó indiánok a sziklába vájt üregekben, barlangokban is létrehoztak táborokat. A kanyont szent helynek hitték, gyakran szerveztek zarándoklatokat oda. Az első európai aki megpillantotta a szakadékot García López de Cárdenas, spanyol felfedező volt, 1540-ben.

Turizmus

Időjárása különösen változatos, mivel a forró száraz nyarak után télen a magasan fekvő pontjain jelentős mennyiségű hó is megjelenhet a sziklákon. Az eső azonban kimondottan ritka a körzetben, ezért ajánlják a helyszínt kirándulóknak, sziklamászóknak. Persze, csak akkor, ha nem riadnak vissza a közeli Navajo széntüzelésű erőmű által eregetett füsttől. A levegő szennyezettség visszaszorítására 1991-ben hoztak határozatot, melyben korlátozzák az erőmű füst kibocsátását.

A Grand Canyon a világ legnépszerűbb természeti látványosságai közé van sorolva, mely címet az évi öt millió fős látogató számával méltón ki is érdemel. A temérdek sportolási lehetőség mellett helikopter túrákat is szerveznek azoknak, kik gépen szállnának fölébe. Lenyűgöző látványban lehet részük, valami ilyesmiben:

A kanyon alapvető természeti szépsége mellett továbbá híres épületek is csalogatják a vendégeket.

  • Köztük az 1905-ben épült El Tovar luxus Hotel próbálja maradásra bírni a turistákat.
  • A Hopi House a Hopi indián törzs hagyatékát mutatja be és a törzs ma is élő tagjai által készített relikviákat, szuveníreket lehet megvásárolni ott.
  • A Desert View Watchtower, azaz a Sivatagai kilátó 2256 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhetően a legszebb kilátás innen nyílik a szurdokra, ráadásul a lent folyó Coloradót is látni belőle.

A szurdok sötét oldala

A Grand Canyon történelméhez sajnos igen sok (kb. 600) haláleset kapcsolódik az 1870-ben kezdődött feljegyzések óta. A balesetek többsége vakmerő fotósokkal esett meg, akik a tökéletes képre vadásztak. Azonban folyóba is már többen belefulladtak. A nemzeti park mentőszolgálatának jelentése szerint gyakori jelenség, hogy a túrázók túlbecsülik magukat és a forró sziklákon barangolva kiszáradásos tünetek jelentkeznek náluk, ami igen veszélyes lehet egy ekkora kiterjedésű lakatlan területen. A legtöbb halálos áldozatot követelő baleset az 1956-os repülőgép katasztrófa. Két repülőgép a Grand Canyon fölötti felügyelet nélküli légtérbe keveredett és összeütköztek. A roncsokat a kanyon keleti csücskében találták meg, a balesetben összes gépen tartózkodó utas és a teljes személyzet meghalt. Az áldozatok száma 128. A kanyon történelmében eddig egyszer volt szükség evakuálásra, 2008-ban. Egy váratlan heves esőzés után repedéseket fedeztek az egyik duzzasztógáton, így veszélybe került a közeli Supai nevű település mely a szurdok alján fekszik a folyó parton.

Végül a panorámák

Phillip Norman - Court of Patriarchs (Zion Nemzeti park)

 

Mcse4macs

 

Jayce Giddens grand Grand Canyon panorama

 

Songquan Deng Grand Canyon panorama view in winter with snow

 

Richard Flink Grand Canyon Panorama

 

Christopher Jay Soon Grand Canyon Panorama

 

Heilah Alnasser Grand Canyon Panorama

 

Michael Treppenstufe Grand Canyon 6:30 am

 

JC Olivera Grand Canyon Panorama

 

Dimitri N. Grand Canyon Panorama 2

Special thanks for the Flickr users, for the panoramas!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr312719882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.