Világjáró - Monaco

2011.04.01. 07:00

Monaco – Monte Carlo
View Larger Map

Mini Hercegség

Monaco hercegsége birtokolja a világ legkisebb országainak listáján a megtisztelő második helyet. Az uralkódók a jól bevált Grimaldi ház sarjai, már 1292 óta ők vannak a trónon, jelenleg II. Albert. Az ország sok híresség és gazdag ember lakhelye, (legalább is papíron..) ám őket nem a Francia Riviéra páratlan szépsége vonzotta oda, hanem az igen barátságos volumenű adóterhek.

A nagyszámú gazdag polgár igényei kiszolgálására igazi luxus államot hoztak létre. A csaknem az egész ország területét elfoglaló fővárosban, Monte Carlo-ban luxus hotelek, apartmanok, jacht kikötők és kaszinók sorakoznak, de ha ez nem lenne elég az autósport legjelesebb szakágai is tiszteletüket teszik a miniállamban.

Autósportok

A gyilkosan keskeny és technikás szakaszairól hírhedt Monte Carlo Rally, a rali világbajnokság szezonnyitója és épp idén rendezték meg századik alkalommal. Érdemes belenézni ebbe az összefoglaló videóba az 1965-ös futamról:

Igen jól látod, Minikkel is indultak a kor legsportosabb autói ellen és nem csak indultak de futamgyőzelmet is szereztek. Három alkalommal...

Persze nem szabad elfelejteni az autósportok csúcsát a Forma-1-et sem. A Monacói Nagydíj különlegességét az adja, hogy a pálya teljes egésze a város szívében kanyarog. Méghozzá olyanannyira tekervényesen, hogy ez a futam a leglassabb mindközül. A verseny azonban némi kellemetlenséget is okoz a helyieknek. Nem csak a nagydíj hétvégéjét jellemző motorbőgés, hanem a város átalakítása versenypályává is borzolhatja a pórnép idegeit. A közlekedési táblák és virágágyások eltüntetése, valamint a boxutcák kiépítése hat hetet vesz igénybe, majd a futam után, további három hét kell a visszaalakításhoz.

Végül a panorámák

Paul Downey Monaco Panorama

 

Jakov Cordina 2011/13 - Monaco Panoramas

 

Robbert Koppies Monaco Panorama!

 

George Krueger Monaco Panorama

 

Damien du Toit Monaco

 

Kristian Golding Monaco panorama

 

Very special thanks for the flickr users, named above for their pictures!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr242773293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.