Világjáró - London

2011.04.08. 07:00

Amit először ide írtam, az a közelébe se ért ahhoz, ahogy a Blöff című filmben mutatták be Londont. Át is adnám a szót:

Parlament és Big Ben

Az Egyesült Királyság parlamentje (vagy eredeti nevén a Westminster palota) de főleg az óratornya, a Big Ben egyik szimbóluma lett Londonnak, sőt az egész Egyesült Királyságnak. A ma ott álló épület nem az eredeti, ugyanis az (az Old Palace) 1834-ben leégett, és annak helyére épült a New Palace. Azonban ez nem az első eset volt, hiszen a híres 1613-es londoni tűzvész is komoly károkat tett az épületben, de az mégis ott tornyosul a folyó partján a mai napig. Jobb jelképet nem is találhattak vona maguknak az angolok.

Kevesen tudják, a Big Benről, hogy ha kimondják a nevét, igazából a torony tetején lévő 16 tonnás harangot nevezik meg. Magát a tornyot egyszerűen Óratoronynak nevezik. A harangozást egyébként bárki meghallgathatja minden nap az angol rádióban vagy a tévében, ez épp annyira fix pontja a világegyetemnek mint az ötórai tea.

Ha a főváros legforgalmasabb pontján van egy hatalmas óratorony annak illik mindig (pontosan) járnia, azonban a Big Ben-nek is voltak üzemzavarai:

  • Mindkét világháború alatt lekapcsolták az óralap világítását, hiszen tökéletes irányjelző lett volna a német gépeknek.
  • 1962 szilveszterének estéjén a mutatókra fagyott nagy menyniségű hó és jég miatt lekapcsolták az ingát az óra szerkezetről, nehogy az károsodjon. Emiatt 10 perccel tovább tartott 1962 annak a Big Bent figyelte.
  • Az első igazi üzemzavar 1976-ban következett be, amikor több mint 100 év után eltört egy négy tonnányi terhet viselő elem a szerkezetben.

A közelben található meg a Temze túlpartján a híres London Eye. Az igazán óriási óriás kerékre felülve lenyűgöző látvány terül elénk, 2006-ig ez volt a világ legmagasabb kilátója.

Millenium Bridge és Globe

A London Eye-al (másik nevén Millenium wheel) egy időben, 2000-ben épült meg a Millenium híd, mely egy futurisztikus formákkal operáló gyalogos híd. Megépítése után nem sokkal a nem túl hízelgő imbolygó híd nevet aggatták rá, emiatt lezárták és néhány módosítás után 2002-ben visszaadták a már stabil hidat a gyalogosforgalomnak. A híd gyik vége a Szent Pál székesegyházhoz, a másik pedig a Tate modern művészeti galériához és a Globe színházhoz vezet, összekötve a két kulturális központot.

A Globe színházat 1599-ben építette William Shakespeare színi társasága. Ez az épület is ugyanúgy járt mint a parlament, tűzvész áldozata lett, azonban a színház rekonstrukciójához 1997-ig kellett várni. Érdekesség, hogy nem csak ez a Globe színház létezik, mivel a világ több országában is építettek replikákat, mint például az USA, Németország, Olaszország, sőt Japánban is készült egy.

Tower és Tower Bridge

A Tower (teljes nevén Tower of London) London egyik legrégebbi épülete, a 11. században épült. Eredeti funkciója szerint királyi lakhely volt, később csak koronázási helyszínné vált. De ezen felül volt állatkert, börtön és kivégző helyszín is. Külön érdekesség, hogy a kivégzéseket az épület előtt végezték, nyilvánosan, azonban ha nemes ember került a bitófára, őt az épületen belül, a bámészkodó tömeg elől elzárva végezték ki. Hiába, az akasztani való nemes is nemes.

A 19. században a város terjeszkedése miatt szükséges volt egy újabb híd építése a Tower mellett (innen a Tower Bridge név). A döntéshozók, azonban kikötötték, hogy az átjárásnál fontosabb tengeri hajóforgalmat nem szabad akadályoznia az új hídnak, ez kényszerítette a tervezőket ahhoz, hogy minden idők legnagyobb felnyitható hídját tervezzék meg. A híd 1894-es átadásakor a rendelkezésre álló legmodernebb technika a gőzgép volt, ezért egy 360 lóerős szerkezet, egy furmányos hidraulika rendszert pumpált fel, ami a paneleket mozgatta. A megoldás annyira bevált (és nyilván annyira drága lett volna idő előtt cserélni), hogy csak 1976-ban váltották le a gőzgépet villanymotorra.

FlickrDelusions Thames panorama

 

Vince Tang london tower bridge panorama

 

Art Dikov London Tower Thames Panorama

 

Flakkers London Eye Panorama

 

Jon Cartwright Thames panorama

 

Leigh Wood Parliament panorama

 

HS-PHOTO London Eye Panorama

 

Patrick Loonstra Thames panorama

 

Pachito Marco Calabrese Quello che ho visto dal London Eye - What i've seen from London Eye - Panorama

 

Njsnowdog pano London Thames River London Eye Parliament 04 Equirectangular

 

Johneddieg thames_Panorama-8.3x28

 

Dirk Wandel Millennium Bridge

 

Tom Green Globe Theatre Panorama

Very special thanks for the Flickr users above, who borrowed their fantastic panoramas!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr702791861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.