Világjáró - Finnország

2011.05.06. 07:00


View Larger Map

Európa nyolcadik legnagyobb országa, lakossága mindössze 5,4 millió fő. Államformája köztársaság, fővárosa Helsinki.

Történelme

Írott történelmének első fontos momentuma a svéd uralom 1154-es bevezetése. Ekkortól teljes értékű részévé vált a Svéd királyságnak, svéd telepesekkel népesítették be a tengerparti területeket. A svédek uralmának I. Sándor cár vetett véget a 19. század elején, amikor elfoglalta Finnországot és az Orosz Birodalomhoz csatolta. 1917-ben a Bolsevik forradalom után kiálthatta ki függetlenségét. A második világháború folyamán a Szovjetek ellen harcolt ám jelentős területveszteségekkel zárta azt. A hidegháború során ütköző zónaként funkcionált a Szovjetunió és a nyugat között, ezt a nyomás csak a Szovjetunió összeomlása oldotta fel, ezután csatlakozott Finnország az Európai Unióhoz.

Az ezer tó országa

Finnországot az ezer tó országaként is emlegetik. A tó helyi definíciója az 500m2-nél nagyobb területű állóvizekre vonatkozik, ám így is 187 888 tavat tartanak számon az országban. Az alapvetően viszonylag sík területet és vele együtt az ezernyi tavat és szigetet a jégkorszak idején vándorló gleccserek munkájának köszönhetik a finnek. Az ország legnagyobb tava a mintegy 4400 km2 területű Saimaa.

A milliárd mobil országa

Finnoszág meghatározó vállalatát, a Nokiát 1865-ben alapították. Ekkor még persze nem sok érdekeltsége volt a cégnek a telekommunikációban. A vállalat fő profilja a bánya ipar volt, cellulóz feldolgozó üzemként működött. 1912-ben történt elmozdulás a mai irányzat felé, mivel megalapították a Finn Kábel Műveket, mely az alapja volt a későbbi Nokia elektronikai szakágának. A mobiltelefon - ami világhírűvé tette a márkát - sorozatgyártása az 1990-es években indult be, de ekkorra már több száz prototípuson és egyedi telekommunikációs készülék tervezésén és gyártásán volt túl a cég. A Nokia fejleszette ki az ARP szabványt mely az autókból történő telefonálást valósította meg. Ez a rendszer volt Finnország első mobilhálózata és lefedettsége már 1978-ban elérte a 100%-ot. 2005-ben gyártották le az 1 milliárdodik(!) Nokia készüléket ezzel a világ legnagyobb mobiltelefongyártó cége lett a finn óriás.

Végül a panorámák

Anti Jauhiainen - Vallilaa vallilaa - Version 2.jpg

 

Serenase78 - Ruka panorama Ruka Panorama

 

Serenase78 - Field Field

 

Jani Alin - Aulanko panorama Feb 21: Aulanko-panorama II

 

Matt - Tampere from above Tampere from above

 

Mariusz621 finland panorama

 

Jeff. E - Helsinki Helsinki

 

Juha Kinanen - A summer panorama A summer panorama

 

Heikki S Panorama

 

Mikko Kemppainen Panorama 3

 

Antti Korpela Panorama

 

Rhys Jones - Kilpisjärvi - Saana Kilpisjärvi - Saana

Thank you for the panoramas above!


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr732854328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.