Világjáró +1 Tenerife

2011.06.10. 07:00

Ahogy néhány hete bejelentettem, a Világjáró sorozatnak vége. De van még a tarsolyomban egy cikk, mit nem ide írtam, de pontosan beleillik a rovatba. Az is egy érdekes történet, hogy mégis miért írtam meg ezt a leírást és hova, ha érdekel itt elolvashatod.

Tenerife - Kanári szigetek


View Larger Map

Tenerife a Kanári szigetek legnagyobb és legnépesebb tagja. Hivatalos nyelve a spanyol. Érdekesség, hogy a Kanári-szigetcsoportot a mára kihalt ám a szigetek felfedezésekor még nagy számban ott élő fókákról - latinul Insula Canaria - Vízi kutya - nevezték el. A közhiedelemmel ellentétben, az Erdei Pinty ott élő fajtája kapta a Kanári nevet a szigetről és nem fordítva. Tenerife lenyűgözően változatos tájakat vonultat fel. Éles kontrasztot állít a homokos, pálmafás strandokkal a sziget bármely pontjáról látható hósapkás vulkán, a Teide. A vulkán első kitörését 1704-ben jegyezték fel, ekkortól a korabeli térképek a Pokol szigetének jelölik, mára csak a szolidabb "Fehérhegy" (Tene - fehér, ife - hegy) elnevezés maradt meg.

Az első spanyol gyarmatosítók 1494-ben értek partot a mai főváros, Santa Cruz de Tenerife partjainál. A gyarmatosító spanyolok csak hosszú és véres háború árán tudták megszerezni a szigeteket az őslakos guanchéktől. Ezután a rabszolgasorba hajtott helyiek a spanyol kincstárat voltak kénytelenek gazdagítani, miután az őshonos fenyőerdők helyére cukornád ültetvényeket létesítettek. A szigetek kedvező fekvésükből adódóan spanyol előretolt helyőrségként funkcionáltak, ezért gyakran érték támadások. Ezek közül az angol invázió volt a legfigyelemreméltóbb. A támadást nem kisebb személyiség vezette mint Nelson admirális, míg a tenerifei védőket Santayana tábornok vezette. Több sikertelen támadás után a végső csatában a védők óriási kő sziklákat görgettek le a hegyről az angol erők felé, végleg visszaverve azokat.

A szigeten klímája tökéles az üdülni, pihenni vágyóknak. Az Atlanti-Óceán jótékony hatása miatt nevezik az „Örök tavasz” szigetének, mivel a nyári átlaghőmérséklet kellemes 26-28 Celsius fokos és télen is 20-22 a jellemző átlag. Emellett a napsütéses órák száma is igen kedvező, évi 330 nap, míg az esős napok száma mindössze 10. Tenerife viszonylag kis területén két különböző éghajlat alakult ki, köszönhetően a szigetet elválasztó vulkánnak. A hegy nyugati oldalán a párásabb tengerparti levegő dúsabb növényzetet hozott létre. A keleti oldalt elszigeteli a tengeri légáramlásoktól a vulkán, ezért ott szárazabb, sziklás, már-már sivatagos terület alakult ki. Ha ezek mellé még figyelembe vesszük, hogy a magasabban fekvő területeken más fajok élnek szívesen, mint az alacsonyabb részeken, már láthatjuk az okát, hogyan fejlődhetett ki ennyire sokszínű élővilág a szigeten. A szigeten jelenlévő növényfajok közül jelentős mennyiségű csak Tenerifén honos, emellett az állatvilág is igen sok ritka fajt vonultat fel, ezért is nyilvánították természetvédelmi területnek a szigetnek csaknem a felét.

A Kanári szigetek méltán híres a karneváljairól, melyek többsége vallási eredetű, azonban mára csak a helyiek és főleg a turisták szórakoztatását szolgáló zenés, táncos, jelmezes utcabálok. Közölük a legnagyobb a februárban megrendezésre kerülő Santa Cruz karnevál, melyet a világ második legnagyobb karneváljaként tartanak számon a riói után. A több napon át tartó eseményen több ezren vesznek részt, a táncoló tömeg hajnalig az utcán bulizik, majd a másnapot alvással tölti, hogy minél kipihentebb legyen a következő estére. Minden év augusztusában kerül megrendezésre a Candeláriai szűz ünneplése, melynek keretében a sziget különböző szent helyeihez zarándokolnak el a népviseletbe öltözött hívők és mutatnak be áldozatot a sziget védőszentjének.

A sziget fő látványossága a Teide vulkán, mely nem csak Tenerife, hanem Spanyolország legmagasabb hegye is. Az őslakosok, az isteneik lakhelyeként tisztelték. Manapság a turisták kedvelt helye. A csúcs megközelítése embert próbáló feladat. Szerpentinen, illetve felvonóval lehet feljutni a La Rambletta fennsíkra, ahonnan a legkitartóbbak fél órás séta után érhetnek fel a csúcsra. Azonban nem árt az óvatosság, mivel a magasság miatt már érezhetően ritkább a levegő, ami szédülést, fejfájást okozhat, ekkor mihamarabb lejjebb kell ereszkedni a hegyről.

A trópusi növény és állatkert, a Loro Parque 1972 óta várja a látogatókat. A több mint 13 hektáron elterülő park mintegy 3500 állatnak nyújt otthont, ezzel egyike a világ legnagyobb és legszínesebb állatkertjének. A látogatók több előadást is megtekinthetnek betanított papagájokkal, delfinekkel, pingvinekkel és fókákkal. Emellett megismerkedhetünk a parkban tett sétánk során gorillákkal, jaguárokkal, tigrisekkel, aligátorokkal sőt piranhákkal is.

San Andrés városa az egyik legrégebbi település Tenerifén. Az ott található kastély kulcsfontosságú volt a kalóztámadások kivédésében, mára műemlékként látogatható. Továbbá itt található a sziget első katolikus temploma, mely tornyában az egyik harang a legenda szerint Nelson admirális flottájának egyik elsüllyesztett hajójáról származik.

A Kanári szigetekre érkező ínyenceknek mindenképpen ki kell próbálniuk a tipikus helyi fogásokat. Jellemző főfogás valamilyen hús vagy halétel, mely mellé tengervízben főtt burgonyát és mojót ajánlanak. A mojo egy általában külön edényben felszolgált hideg mártás, helyi fűszerekből készítve. A világhírű Kanári szigeteki borokat minden borkedvelőnek meg kell kóstolnia, mellé fogyaszthat apró sajt, hús, hal illetve kagyló falatokat esetleg olyan egzotikus gyümölcsöket mint a mangó vagy a papaya.

Végül a panorámák

Charly San Andres Beach, Tenerife

Joakim Nygard Tenerife Panorama

Colin Moss Paloma Beach Panorama

Rok Dezelak Santa Cruz de Tenerife at night - Panorama

Richard Craze Tenerife Panorama 2

Alexander Bampton

Brian Ritchie Puerto panorama from the seafront

Alpetric Panorama Tenerife

Jonathan Briggs Tenerife Panorama

Stineru Eduard tenerife panorama small 2


A bejegyzés trackback címe:

https://panofoto.blog.hu/api/trackback/id/tr12948405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.